Üniversitelerin farklı bölümlerinden mezun olan öğrenciler bir iki ay dinlenip kendi mesleklerine uygun işler seçmek isterler. Belli bir konumda dayısı olmayan öğrencilerin iş bulma konusu biraz daha zordur. İş bulmak için önümüzde bir kaç engel vardır. Bunlar Askerlik tecrübe ve İngilizce olmak üzere temele faktörlerdir
Bugün bir iş arama sitesi kariyer secretsv gibi sitelere girseniz karşınıza sürekli en az 1 yıl tecrübe gibi ilanlar gelir. Hatta kariyer bir hedefi olan öğrencinin tecrübe istemeyen bir ilan bulması çok zor hatta imkansızdır. Bu yüzden öğrenciler güzel bir firmada para almasalarda staj yapmak isterler. Zamanında yaptıkları naylon stajındaki gibi olmasını istemezler. Bu seferde karşılarına zorunlu staj denen bir illet çıkar.
İş bulma konusunda türlü uğraşlara giren öğrenciler bir şekilde kendilerini en iyi şekilde geliştirebilecekleri bir işe girmeleri beklenir. Ailenin bu baskısına dayanamayan öğrenci mesleği dışında işlere yönelir. Bunların başlıcası Mağzacılık sektörüdür.
İş görüşmelerine nasıl gidilmeli?
-Görüşülen kişiye sadece ismi ile hitap edilmemelidir.
-Görüşme sırasında saate kesinlikle bakılmamalıdır.
-İşveren konuyu açmadan, ücret konuları
sorulmamalıdır.
-Bilgi verirken iyi göz kontağı kurulmalı ve
gülümsenmeli. Cevap
vermeye istekli ve enerjik olunmalı.
-Görüşmecinin öğrenmek istediği başka bilgi veya başka
aşamalar
olup omadığı sorulmalı.
-Eğer görüşmeci belirtmiyorsa, işe alınma kararının ne
zaman
verileceği sorulmalı.
-Görüşmeciye zaman ayırdığı için teşekkür edilmeli.
İş Görüşmesinde Nasıl Giyinmeli?
İş görüşmesine gittiğiniz firmada serbest giyim uygulaması da olsa, iş görüşmelerinde ceket kullanmak, sizin daha otoriter, daha güçlü ve daha “işini bilir” görünmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle ceket giymenizi öneririm.
İş görüşmesi yaptığınız kişi ceketsiz ise ve gömlek kollarını yukarı kadar kıvırmış ve gayet rahat bir davranış biçimi içerisinde ise, isterseniz siz de izin isteyip ceketinizi çıkarıp kendisiyle görüşmenizi sürdürebilirsiniz.
Giysilerinizin düğmelerinin tam olmasına, söküksüz, lekesiz olmasına, ayakkabıların bakımlı ve boyalı olmasına, çorapların temiz ve kaçıksız olmasına dikkat edilmelidir.
Kişisel bakıma da özen gösterilmelidir. Saçlar temiz düzgünce taranmış, tırnaklar bakımlı ve temiz olmalıdır. Erkekler saç ve sakal traşı olmalı, kadınlar da mutlaka hafif bir makyaj yapmalılar.
İş görüşmesine giderken firmanın giyim kodu uygulamasının önceden öğrenilmesinin yararlı olacağı şüphesizdir.
Bu bilginin yanında, unutulmaması gereken bir başka konu da, firmada sizin hangi pozisyona talip olduğunuzdur. Talip olduğunuz pozisyon yüksekte bir pozisyon ise ve firma içi ve firma dışı müşterilerle sürekli iletişim gerektiriyorsa, giyiminize çok daha özen göstermeniz ve hedeflediğiniz pozisyon için giyinmeniz gerekecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder